Trnka obecná

Trnka obecná

Popis

Výskyt: Trnitý keř rostoucí po celé Evropě. U nás se vyskytuje hojně ve světlých lesích, na křovinatých stráních, pasekách a mezích. Sbírané části: Květ a plod. Doba sběru: Květy: na počátku rozkvětu v dubnu a květnu. Plody (trnky): na podzim před příchodem mrazů. Účinné látky: Květy: flavonový glykosid kemferin a kemferol, stopy kyanogenních glykosidů. Plody: cukry, organické kyseliny, pektin, třísloviny a pryskyřice. Léčivé působení Květy se užívají jako projímadlo, potopudný prostředek, močopudný prostředek a lék odstraňující křeče. Plody se vnitřně užívají proti průjmu, zevně pak jako svíravý, stahující prostředek. Květ i plody působí příznivě při chorobách močových orgánů a mají vliv na úpravu metabolismu. Květy mají vlastnosti mírně projímavé a lze je užívat jako náhradu dovážených cizozemských drog. Lidové názvy: loh, lop, slíva trnka, slivoň trnka, trn trní, trnky, trpká slívaPolarita: mužskáSignatura: MarsŽivel: oheňVyužití rostlinných sil: exorcismus, ochrana Způsob užití Suší se na stinných místech v tenkých vrstvách nebo umělým teplem nepřevyšujícím 40°C. Sesychací poměr je 6 : 1. Uchovává se v papírových pytlích s polyetylenovou vložkou. Dlouhé skladování se nedoporučuje, snadno vlhne a bývá napadána skladištními škůdci. Trnky, plody, sušíme umělou teplotou nepřevyšující 45°C. Uchováváme v dobře uzavřených skleněných nádobách, neboť bývají rovněž napadány škůdci. Květy Nálev: 2 čajové lžičky květní drogy se přelijí šálkem vařící vody a nechá se 10 minut louhovat pod pokličkou. Scedí se a pijí se 2 – 3 šálky denně. Plody Trnkové víno: Zralé, přebrané trnky vsypeme do pětilitrové okurkové láhve. Na 1 litr trnek nalijeme 1 litr vařící vody. Láhev postavíme na 5 dní na teplé místo, přičemž každý den roztok trochu promícháme. Potom přidáme na 1 litr trnek 50 dkg krystalového cukru, mícháním rozpustíme a přendáme do jiné čisté nádoby. Na 5 litrů trnek přidáme 1/2 litru pálenky (žitné) a nádobu převážeme pergamenem. Víno necháme zrát celý rok, potom ho opatrně stočíme do menších lahví a necháme další rok dozrát. Dostaneme tak těžké dezertní víno, chutí podobné portskému, s temně rubínovou barvou. Trnkový likér: Zralé, ne však přezrálé trnky očistíme, omyjeme a dáme na síto odkapat. Suché vsypeme do zavařovací láhve a zalijeme pálenkou, aby byly zakryty. Láhev dobře uzavřeme a necháme měsíc stát na teplém místě (sluníčku). Potom připravíme cukrový roztok, přičemž počítáme na 1 litr pálenky půl litru vody a 50 dkg cukru. Do vychladlého roztoku přecedíme pálenku z trnek, zamícháme a znovu přecedíme. Naplníme láhve a dobře je zazátkujeme. Sušené trnky: Ze začátku sušíme trnky při malé teplotě. Ze zpola usušených trnek vytlačíme pecky a dosušíme při vyšší teplotě. Odvar: ze sušených trnek pomáhal našim předkům při bolestech v krku a při záduše. Hrst sušených trnek propláchneme studenou vodou, pak na ně nalijeme čistou vodu a povaříme. Odvar přecedíme a osladíme podle chuti cukrem nebo medem. Magické využití Nošena nebo pověšena nade dveřmi odráží zlo a pohromy, odpuzuje zlé démony i negativní vibrace. Z trnkového dřeva se vyrábějí hole všestranného použití.