Smetánka lékařská

Smetánka lékařská

Popis

Výskyt: Všude, zejména na polích, trávnících a loukách, na svazích a mýtinách, a to od nížin až po horské oblasti. Sbírané části: a) Celá rostlina s kořenem před rozkvětem rostliny; b) Kořen; c) Květ Doba sběru: Duben a květen. Kořen: říjen a listopad. Účinné látky: Silice, sliz, tříslovina, inulin a zejména hořčina taraxacin, fytoncidy, glykosidy, minerální soli. Počáteční hořká chuť stonku se během času vytrácí. Léčivé působení Pampeliška patří v naší květeně k nejlepším jaterním bylinám. Řadíme ji do kategorie bylin čistících krev. Kromě toho povzbuzuje k činnosti slinivku břišní, žlázy s vnitřní sekrecí, žaludek i střevní trakt. Jako hořčina se užívá při nechutenství a při žaludečních chorobách. Ve formě šťávy se užívá k jarním bylinným kúrám. Pomáhá zejména při onemocnění žlučníku, žlučových kamenech, žloutence, zduření jater, zánětu jater, hemoroidech, horečnatém kataru žaludku a střev, onemocnění ledvin a močového měchýře a při vodnatelnosti. Dále se užívá při zácpě, proti střevním parazitům, při onemocnění kůže, nedostatku vitamínů, chudokrevnosti a revmatických onemocněních. Nemocní cukrovkou by měli v době květu pampelišky sníst denně až 6 stonků. Působí též při degenerativním onemocnění kostí a chrupavek. Pampeliška je vhodná především pro ty nemocné, kteří své ideály nedovedou uskutečnit především proto, že nemají dostatek důvěry ve své bližní a cítí se jimi omezováni. Takový povahový rys dovede zdegradovat činnost celého zažívacího ústrojí především tím, že působí jakousi ztuhlost, křečovitost a stísnění, což se zpětnou vazbou odráží do snižování jaterních funkcí. Zde je vhodná pampeliška v každé formě – ať již jako čaj, nebo jako tinktura, nebo jako salát z mladých lístků. Pampeliška umí posílit funkci žláz a důkladně pročistit cévy. Je přímo ideální bylinou pro bylinné směsi, kterými provádíme jarní očistné kúry. Čistý pampeliškový čaj, nepříliš koncentrovaný, má příznivý vliv i na psychiku. Po jeho požití mezi jídly vzniká vhodná nálada pro meditaci nebo modlitbu. A jedna i druhá praktika jsou nejlepšími možnostmi, které člověk k očistě duše má. Vlastnosti: Chladná, hořká, sladká.Lidové názvy: hadí mlíčí, husí kap, kačinec, kašinec, kněžská pleš, kořen pampuliškový, lucerny, lupen pampuliškový, lví zub, lvový zub, majíček, mléč, mléčí, mléčný lupen, mlíčák, mlíčí, mlíčňák, mnišská hlava, pampalíšek, pampališka, pampelík, pampuliška, plečka, plečka obecná, pleška, pupava, smetaník, smetankaPolarita: mužskáSignatura: JupiterŽivel: vzduchBožstva: HekatéVyužití rostlinných sil: přání, věštění, vyvolávání duchů Způsob užití Kořen se suší se při teplotě 50°C za pravidelného obracení. Sesychací poměr je 5 : 1. Nedostatečně usušený kořen snadno vlhne a plesniví. Dobře usušená droga na lomu praská, střed kořene je žlutý, na obvodu je bílý. Nať se suší v tenké vrstvě na dobře větraném místě. Sesychací poměr je 6 : 1. Drogy se uchovávají v jutových nebo papírových pytlích, eventuálně v lepenkových kontejnerech. Droga se musí kontrolovat, neboť je nebezpečí napadení skladištními škůdci. Listy Nálev: 2 čajové lžičky drogy přelijeme 200 ml vařící vody a necháme 10 minut louhovat pod pokličkou. Scedíme a pijeme 3x denně. Lze užívat dlouhodobě, neboť pampeliška nemá vedlejší účinky. Používejte je jako mírný stimulans jater a trávicí soustavy a na pročištění organismu při toxických stavech jako je dna a ekzém. Jarní salát: Mladé listy nadrobno pokrájíme, přidáme špetku pokrájené mladé cibule, soli, cukru, octa a oleje. Dolijeme vodou (jako zálivka na hlávkový salát). Denně sníme 3 polévkové lžíce salátu jako pročišťující prostředek. Máčením ve slané vodě lze lístky odhořčit – přitom se však ztrácí značná část cenného vitaminu C, který je vodorozpustný. Provedou-li unavení a skleslí lidé 14 denní pampeliškovou kúru, cítí se znovu mladými, svěžími a zdravými. Šťáva: Pokud je zapotřebí diuretického působení, vymačkejte z listů šťávu. Užívejte max. 20 ml šťávy denně. Kořen Odvar: 2 lžičky drobně řezaného sušeného kořene (nebo kořene s listy) dáme do 1/4 litru studené vody. Necháme přejít var, 15 minut louhujeme pod pokličkou a poté scedíme. Pije se vlažný, 2 šálky denně při vyrážkách a ekzémech, při cukrovce, žlučových a ledvinových chorobách, ledvinových a močových kamenech, onemocnění jater a sleziny, zažívacích obtížích, zejména při hyperaciditě, pálení žáhy, nechutenství a zácpě. Šťáva: Bílou šťávu z lodyhy a kořene lze používat jako místní léčivý prostředek proti bradavicím. Květy Pampeliškový med: 200 hlaviček květu pampelišek se vypere, přilije se 1,5 l vařící vody, přidá se na kolečka nakrájený menší pomeranč i s troškou kůry a jeden citron zbavený jadérek. Vše se nechá povařit asi hodinu, přecedí se přes husté síto, do šťávy se přidá 1 kg cukru a pomalu se vaří až do hustoty medu. Používá se ke slazení léčivých čajů. Kořen a nať Čaj – macerát: Přidáme 2 čajové lžičky sušené řezané natě a kořenu do 2 sklenic studené vody a necháme vyluhovat. Tuto dávku denně vypijeme. Pampeliškového čaje v srdečně-duševní indikaci nepijeme mnoho, obvykle postačí šálek, tedy hrníček o objemu kolem 150 ml, samozřejmě vždy neslazený. Lidem cholerického temperamentu postačí i pouhý pohár, tedy cca 100 ml thé. Magické využití Chcete-li se dozvědět, jak dlouho budete živ, sfoukněte s pampelišky zralé chmýří. Kolik semínek zůstane, tolika let se dožijete. Chcete-li vědět, kolik je hodin, třikrát foukněte do zralého chmýří. Množství zbylých semínek odpovídá hodině. Z usušeného a obdobně jako káva upraženého kořene pampelišky se vaří čaj, který podporuje duševní síly. Stejným čajem, ale tak horkým, že z něho vystupuje pára, se vyvolávají duchové, když se předtím postaví vedle postele. Chcete-li poslat svému milému nebo milé zprávu, sfoukněte chmýří do směru, kde je, a myslete přitom na obsah svého vzkazu. Pampeliška zahrabaná u severozápadního rohu domu vyvolává příznivý vítr.