Šípek (Růže šípková)

Šípek (Růže šípková)

Popis

Růže šípková (Rosa canina L.) někdy nazývaná též planá růže nebo zkráceně šípek je planě rostoucí keř z čeledi růžovitých. U tohoto druhu se rozlišují dva poddruhy – růže šípková pravá (Rosa canina canina L.) a růže šípková křovištní (Rosa canina corymbifera (Borkh.) C. Vicioso). Růže šípková je až 3 metry vysoký keř se silně ostnitými větvemi, množstvím opadavých listů a hákovitě zahnutými ostny. Lichospeřené listy jsou na větvích střídavě posazeny. Květy této růže jsou světlounce růžové, posazené buď jednotlivě nebo v květenství lata. Rozkvetlé šípky můžeme vidět od června do července. Plody růže šípkové určitě všichni velmi dobře znáte. Jedná se o krásné červené šípky, které se uvnitř skládají z několika malých hranatých tvrdých nažek. Obal pro toto souplodí vznikl srůstem některých květních a stonkových částí. Celkově se však jedná o hodně variabilní druh. Růže šípková roste převážně na úhorních stanovištích, mezích a okrajích lesů a na výslunných stráních.

Nejčastější uplatnění růže šípkové Šípky jsou oblíbené především pro svůj velký obsah vitamínu C, který blahodárně působí při jarních únavách či chřipce. Sbírají se šípky v době zralosti, tj. v září až říjnu. Suší se co možná nejrychleji za teplot 60 až 80 °C. Droga obsahuje zejména vitamín C, kterého je v zralých a neusušených šípcích přítomno 0,2 až 1%. Sušením však dochází k jeho poklesu zhruba o 45 až 90%, z čehož se v čaji rozpustí jen přibližně 40%, což v praxi znamená, že do jednoho šálku šípkového čaje se dostane maximálně jen nějakých 10 mg tohoto vitamínu (pro srovnání: při chřipkách jsou doporučovány megadávky vitamínu C v množství 2000 až 5000 mg denně). Dále jsou přítomny karotenoidy, flavonoidy, vitamíny B1, B2, P a K, organické kyseliny (citrónová, jablečná, nikotinová), asi 30% cukrů, slizy, pektin, minerální látky aj. Šípkový čaj se užívá k celkovému posílení organismu a vzhledem k tomu, že působí i mírně močopudně, lze jej využít i při zánětlivých onemocněních močového ústrojí nebo při ledvinových či močových kaméncích. Čaj je nejlépe připravovat z drcených šípků, které se vaří asi 10 minut (použijí se 2 čajové lžičky šípků na 250 ml vody). Čaj z okvětních lístků údajně ulevuje od žaludečních křečí. Jako posilující prostředek bývá doporučován i šípkový likér (1 l šípků a 0,5 kg cukru se 8 dní luhuje ve 3 l žitné, pije se pak 1 sklenka denně před jídlem).