Ředkev černá

Ředkev černá

Popis

Výskyt: Jednoletá až dvouletá bylina pocházející pravděpodobně z Egypta, roste však i v Číně a v Japonsku. U nás se hojně pěstuje na zahradách jako zelenina. Sbírané části: Kořen Doba sběru: Jarní nebo podzimní sklizeň. Účinné látky: Hořčinná silice s organicky vázanou sírou, minerální látky – železo, draslík, sodík, hořčík a uhlík, fytoncidní látky a vitamín C. Léčivé působení Ředkev se užívá pro tvorbu žluči, při žlučových kaméncích a při žaludeční dyspepsii. Pro svoje antibakteriální vlastnosti se užívá též při nachlazení a proti kašli, čistí játra, plíce a žaludek, podporuje činnost ledvin. Polarita: mužskáSignatura: MarsŽivel: oheňVyužití rostlinných sil: ochrana, štěstí Způsob užití Čerstvý kořen: Denně se podává vnitřně asi 100-200g čerstvého kořene při žlučových kaméncích a žaludeční dyspepsii. Ředkvová šťáva: Šťáva z hlízy se uvolní rozstrouháním a ručním vymačkáním nebo v odšťavovači. Podává se 100 až 150g šťávy denně po dobu 4 – 5 dnů a potom se užívání na 2 – 3 dny přeruší. Chuť šťávy lze korigovat solí a cukrem. Šťáva čistí játra, plíce a žaludek, podporuje činnost ledvin. Je výborným preventivním prostředkem tvorby močových a ledvinových kamenů. Je též výborným prostředkem k ošetření mastících se vlasů, při tvorbě lupů a nadměrnému vylučování mazu. Magické využití Nosí-li se, ochraňuje před uhranutím. Podána v jídle vyvolává ředkev vášeň. Jedna odrůda divoké ředkve se v Německu používala ke zjištění místa, kde se zdržoval černokněžník.