Rakytník řešetlákový

Rakytník řešetlákový

Popis

Výskyt: Keř, někdy i strom, který roste hlavně v jižní Evropě. U nás se planě vyskytuje zřídka, většinou je vysazován jako okrasná dřevina. Sbírané části: Především plody, ojediněle listy a větvičky. Doba sběru: Plod se sbírá na počátku zrání, v srpnu až říjnu. V té době je ještě tvrdý a má červenooranžovou barvu. Plody drží na větvičkách velice pevně a při otrhávání praská jejich tenká slupka a šťáva snadno vytéká. Proto se k otrhávání používají speciální hřebeny. Aby se vysoký obsah vitamínu C při sběru neznehodnocoval, nesmí být hřebeny ze železa, mosazi, mědi nebo zinku. Při deštivém počasí se obsah vitamínu v plodech snižuje. Účinné látky: Plody jsou bohaté hlavně na vitamíny A, B, C, D, F, K a P – rutin. Dále obsahují organické kyseliny, glykosid quercetin, pektiny, třísloviny, asi 7% oleje a aromatické složky. V listech a větvičkách je složení podobné, ale v menším množství. Léčivé působení Léčí plicní, zažívací, jaterní a kloubní potíže, hojí sliznice a rozpouští hleny. Reguluje krevní oběh. Podporuje imunitní systém a působí jako tonikum. Pod vlivem drogy se zvyšuje odolnost organismu proti stresu, zvyšuje se detoxikující faktor při likvidaci vnějších i vnitřních vlivů (škodlivé látky z potravy, škodlivé zplodiny vlastní látkové výměny). Plody se užívají na podporu chutí k jídlu a trávení (stomachikum), ale především jako vitaminodárný prostředek. Mají schopnost snižovat v těle obsah cholesterolu, tuků a cukru, podporují regeneraci organismu a chrání před sklerózou. Rakytníkový olej dobře regeneruje epitel při popáleninách a omrzlinách. Působí jako růstový stimulátor, tlumí bolesti, podporuje hojení ran, vnitřně hojí žaludeční vředy a působí protiskleroticky Listy se používají k přípravě krev čistícího nálevu, při revmatismu a dně a jako posilující prostředek. Způsob užití Rakytníkový sirup: Při přípravě sirupu, tak jako při sběru, se vyvarujte styku rakytníkové šťávy a drti s kovem. Plody rozmačkejte, rozdrťte vařečkou a získanou hmotu přeceďte nebo prolisujte přes plachetku. Ve smaltované, skleněné nebo porcelánové nádobě rozpusťte ve šťávě, ohřáté na cca 75°, cukr, můžete přidat kyselinu citrónovou a čajovou lžičku petózy. Na 1 litr šťávy použijte cca 1,6 kg cukru. Samozřejmě, že nejlepší je nerafinovaný (žlutý) cukr. Sirup naplňte do čistých, vypařených lahví, které zazátkujte, namočte do roztaveného parafinu a uchovávejte v chladnu. Nálev z listů: Lžička sušených listů se přelije šálkem vařící vody a nechá 10 minut louhovat. Poté se scedí a 2 až 3x denně pije. Plody: Rakytníkové plody, jak ve formě prášku ze sušených plodů, tak v čerstvé podobě, se podávají při unavených očích a jako pomocné léčivo při léčbě očních nemocí.