Oves setý

Oves setý

Popis

Oves setý
Výskyt: Oves pochází z východní Evropy. Je to obilnina, která se pěstuje v chladných oblastech.

Sbírané části: Obilky a sláma.

Doba sběru: Obilky a sláma se získávají pokosením v době zralosti, výmlatem a dosušením. Pro léčebné účely je vhodnější sklízet oves v tzv. mléčné zralosti, což je asi 14 dní před zralostí tržní.

Účinné látky: Vitamíny řady B, minerální látky, sacharidy, bílkoviny, tuky a fermenty.

Léčivé působení: Oves stimuluje funkci štítné žlázy a látkovou výměnu celého organismu.Je vhodný pro kojence, pro děti, které mají potíže s růstem a špatně se vyvíjejí, pro osoby trpící psychickou nebo fyzickou astenií.

Oves je všeobecně uznáván jako výborný posilující prostředek pro tělo i pro psychiku. Mírní podráždění, snižuje krevní tlak a působí jako mírné sedativum. Dobrou potravinářskou a současně léčivou formou jsou ovesné vločky, které se připravují ze spařených obilek lehce usušených a zbavených obalů a nakonec slisovaných do vloček.

Tím, že oves obsahuje veliké množství nestravitelných látek (vlákniny), výrazně snižuje hladinu tuků v krvi a chrání tak cévy před kornatěním a stárnutím.

Oves je mírné afrodisiakum působící na muže i ženy. Jeho afrodisiakální působení je dáno kombinací přímého hormonálního účinku, celkového posílení organismu, zlepšení metabolismu a trávicích funkcí a ochranou před arteriosklerózou.

Symbolika: Podle Paracelsa koresponduje oves se znamením Blíženců. Toto znamení představuje velkou dynamičnost a právě dynamičtí, intelektuálně zaměření lidé trpí přecitlivělostí a řadou psychogenně podmíněných neduhů, které právě oves dokáže dobře léčit. Ovsem by se měli léčit lidé, kteří se široce rozmáchnou, ale brzy vyčerpají, takže úkol mnohdy nesplní.

Lidové názvy: ovos, voves, vovos

Polarita: ženská
Signatura: Venuše
Živel: země
Využití rostlinných sil: peníze

Způsob užití:
Sláma:
Odvar: 2 lžíce drobně nakrájené ovesné slámy se zalijí 1/2 litrem vody a vaří se 1/2 hodiny. Potom se slije a ochutí 2 lžícemi medu, citronem a pije se proti kašli a rýmě.

Omývání: Jako léčivá koupel při kožních onemocněních se používá odvar.

Zrno:
Posilující a osvěžující nápoj: 1 litr opraného ovsa dáme do 2 litrů vody a vaříme tak dlouho, až se vyvaří 1 litr vody. Odvar scedíme a přidáme k němu 2 lžíce medu, trochu malinového sirupu a citrónovou šťávu. Poté ještě 2 minuty vaříme a nápoj je hotov.

Ovesná kaše: Do talíře dáme přebrané ovesné vločky, přidáme hrozinky a zalijeme horkým mlékem. Přidáme trochu medu, sekané oříšky a nakrájený banán.

Ovsovka: Dokonale propereme 1 litr ovsa, nejlépe sbíraného v době tzv. mléčné zralosti (asi 2-3 týdny přede žněmi, kdy rozmáčknutá obilka roní bílé mléko”), není to však podmínkou, v případě nezbytnosti můžeme použít i běžně dostupné ovesné vločky. Přelijeme půldruhým litrem vody a vaříme tak dlouho, až zbude 1 litr odvaru. Scedíme a do chladnoucího odvaru přidáme 2 polévkové lžíce medu a po dvou lžících čerstvé jitrocelové a šalvějové šťávy nebo 1 polévkovou lžíci jitrocelového sirupu + 1 čajovou lžičku šalvějové tinktury, obě obdržíme v lékárně. Náhradou mohou být i 3 polévkové lžíce silnějšího čaje od každé z obou bylin. Slijeme do láhve, uschováme v chladničce a pijeme 2-3x denně po cca 150 ml vlažného nápoje. Nápoj je nutné spotřebovat do 3 dnů. Ovsovka posiluje nejen nervy, ale působí též jako nespecifické imunostimulans a patří k mimořádně účinným a úspěšným přírodním léčivům.

Z ovesného slizu se připravuje vysoce výživná polévka vhodná pro rekonvalescenty.

Ovesné placičky: Přebrané ovesné vločky namočíme do vody, potom scedíme, přidáme sůl, česnek, kmín, majoránku a vejce. Lžící klademe na pánev na rozpálený olej a osmažíme. Podáváme s chlebem nebo s bramborem.

Zábal: Na kožní onemocnění jako jsou ekzémy, opary a pásový opar použijte zábal z ovesných vloček.

Magické využití: Oves se používá při kouzlech zajišťujících úspěch a peníze.