Hořec žlutý

Hořec žlutý

Popis

Hořec žlutý
Nabízíme:
bylina Hořec kořen 50g Dr.Popov

Hořec žlutý je obsažen také v dalším zboží viz. seznam

Výskyt: Vytrvalá bylina, vyskytující se v pohořích jižní a střední Evropy, v Malé Ásii, Pyrenejích, Alpách a Karpatech. Roste většinou v horských oblastech, a to zejména v řídkých porostech stinných horských svahů. Lze jej však pěstovat i v zahradách. Roste do výšky 40 až 50 cm.

Sbírané části: Kořen.

Doba sběru: Srpen až září 4. – 6 .rokem a později. (Je chráněný)

Účinné látky: Hořčiny, cukry, pektin, třísloviny, glykosidy, flavonoidy, mastný olej a silice. Chuť má zpočátku nasládlou, potom silně a trvale hořkou.

Léčivé působení: Jako amarum při nechutenství a stomachikum při poruchách trávení. Podporuje vyměšování v žaludečním a střevním traktu. Lze jej užívat jen menší množství, neboť větší množství vyvolává zvracení. Zvyšuje počet červených a bílých krvinek, a tím zároveň zvyšuje obranyschopnost organismu. Podporuje činnost žlučníku a jater, pomáhá při chudokrevnosti, srdeční slabosti a neurastenii. Dále se užívá jako lék proti střevním parazitům.

Vlastnosti: Velmi hořká, chladná svíravá, vysušující.

Lidové názvy: encián, gencián, postřelenec, trlič, žlučník

Polarita: mužská
Signatura: Mars
Živel: oheň
Využití rostlinných sil: láska a síla

Způsob užití: Suší se při teplotě 50°C, podélně rozřezaný, ihned po sklizni. Poměr sesychání je 5 : 1. Uskladňuje se v jutových nebo papírových pytlích. Je zde nebezpečí napadení skladištními škůdci.

Odvar: 1 lžičku sušeného drceného kořene a 1/2 litru vody povaříme 20 minut a necháme 10 minut ustát, pak přecedíme.Užívejte chladný 1/2 hodiny před jídlem při pocitech sytosti a bolestech žaludku.

Nálev: 1 čajová lžička sušeného drceného kořene se přelije 1/2 l vroucí vody a nechá se 15 minut louhovat, přecedí se a užívá jako odvar.

Čaj – macerát: Přidáme 1/2 čajové lžičky řezaného sušeného kořene do 2 sklenic studené vody a necháme 8 hodin vyluhovat. Toto množství vypijeme během dne, a to vždy 1/2 hodiny před hlavním jídlem.

Prášek: Suchý kořen rozdrtíme a přesejeme na moučném sítku. Užívá se 3x denně na špičku nože, půl hodiny před jídlem. Zapíjíme vodou.

Tinktura: 1 lžičku suchého drceného kořene zalijeme 200 ml lihu 50% nebo nějakého jiného destilátu. Dobře uzavřeme a necháme 14 dní stát. Zfiltrujeme. Užíváme 3x denně 10 – 20 kapek na lžíci vody, vždy půl hodiny před jídlem.

Léčivé víno: 30 – 50 g drceného kořene se přelije 1l bílého vína a nechá se macerovat v dobře uzavřené láhvi za občasného protřepávání po dobu 8 – 10 dnů. Poté se zfiltruje a 2-3x denně před jídlem se užívá asi 50 ml.

Magické využití: Přidává se do sáčků a koupelí k vyvolání milostné touhy. V sáčcích i v kadidlech je zdrojem mnoha vyjímečných sil. Také se nosí k odvrácení smůly a kleteb.